Cadmiumrood en Kraplak:
Een van de eerste rode pigmenten was cinnaber, gemaakt van een harde rode steensoort, variërend van een leverkleur tot vermiljoenrood en het was het enige heldere rood van de antieke wereld en kraplak, ooit getrokken van de meekrapwortel maar nu synthetisch geproduceerd, is een van de belangrijkste rode kleuren geworden, ook al wordt het erg snel flets bij zonlicht.
Cadmiumgeel en Citroengeel:
In vroeger tijden werd een geel pigment gemaakt van vis en gal van dieren, modern cadmium geel is een superieur pigment met uitstekende kwaliteiten en citroen geel is eerder een algemene term voor een bleek groengeel dan de naam voor een apart ingrediënt.
Ultramarijn Blauw en Hemelsblauw:
Oorspronkelijk gebruikt en geproduceerd door de Egyptenaren, ultramarijn komt van de half edelsteen Lapis Lazuli, en was zeer kostbaar. Vanaf 1830 wordt het synthetisch geproduceerd evenals Hemelsblauw, wat een goede dekking heeft en absoluut lichtvast is, de naam komt van het Latijns Caeruleum wat hemelsblauw betekent.
Rauwe sienna:
Veel van de bruine pigmenten die we vandaag de dag gebruiken verschillen niet veel van de kleuren die de grotschilder ook al gebruikte in de oertijd. Rauwe sienna en rauwe omber zijn in essentie dezelfde aardkleuren die ooit op grotwanden werden gesmeerd.
Dioxineviolet:
Het eerste pure violet was Tyrianpaars, een helder roodachtig violet, wat in gebruik was tot de 10e eeuw en werd gemaakt van een bepaald soort zeeslak. Het was waarschijnlijk de meest exclusieve en dure kleurstof in de geschiedenis en men had ongeveer 12000 zeeslakken nodig om 1.5 gram kleurstof te produceren.
Viridian:
Het eerste heldergroen dat verkrijgbaar was in de oudheid, was waarschijnlijk het mineraal Malachiet dat gebruikt werd door de Egyptenaren, Chinezen en Japanners. Het is in gebruik gebleven tot eind 17e eeuw.
Ivoor zwart:
De eerste verf die ooit gebruikt werd was bijna zeker roet, zowel direct puur op een oppervlak gesmeerd of gemengd met een bindmiddel zoals dieren vet of bloed. Dit basis materiaal is vandaag de dag nog steeds in gebruik. De meeste zwarte pigmenten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn worden nog steeds gemaakt van koolstof.
Titaanwit:
Oester schelpen, verbrandt en verpulverd, leverde een witte kalk op dat hoofdzakelijk gebruikt werd in Japan en China. Kalk werd al gebruikt door de reeds eerder genoemde grotschilder(s),
zowel als een stuk klomp, of gemalen als groffe verf. Tegenwoordig zijn er zo’n 15 verschillende soorten witte verf te koop.
No comments:
Post a Comment